More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Amsterdamse Poort

Adres: 2011 AC Haarlem

De naam van de poort verklapt het al een beetje: via deze poort verliet je Haarlem als je naar Amsterdam wilde reizen. Drie uur later kwam je dan aan bij de Haarlemmerpoort op het Haarlemmerplein in Amsterdam.

Historie

De Amsterdamse Poort, gebouwd in 1355, is de enige van de 12 stadspoorten die nog staat. Hij is gebouwd bij de eerste vergroting van de stad, toen een deel over het Spaarne binnen de wallen werd getrokken.

In 1865 wilde het stadsbestuur de middeleeuwse poort slopen voor de bouw van een nieuwe brug. De poort was in slechte staat en stond in de weg voor de nieuwe brug. Maar omdat de stad op dat moment te weinig geld had besloot het bestuur alleen het hoognodige te renoveren, zodat de poort nog 2 of 3 jaar kon blijven staan.

WIST JE DAT…

De Amsterdamse poort heette eerst de Spaarnwouderpoort. Na de komst van een nieuw pad en een nieuwe gracht, werd de poort omgedoopt tot de Amsterdamse Poort. Omdat het toen veel makkelijker werd om via deze weg binnen 1 dag heen en weer te reizen naar Amsterdam.

Een paar jaar later, toen de Papentoren werd gesloopt, moest de munitie die daar lag opgeslagen worden verplaatst. Toen de Amsterdamse Poort daar een geschikte ruimte voor bleek te hebben mocht de poort blijven staan.

In 1874 werd de explosieve munitie weggehaald uit de stad. Iets meer dan een eeuw later in 1985, kreeg de Amsterdamse Poort een welverdiende renovatie.

WIST JE DAT…

Ontwerp

De Amsterdamse Poort is een imposant bouwwerk uit het midden van de 14de eeuw. De doorgang werd verdedigd vanaf torens. Deze torens zijn verbonden met een lagere in de gracht gelegen voorpoort uit de vijftiende eeuw.

De tweede poort heeft twee ronde torens. De stadspoort is opgetrokken uit rode baksteen, afgezet met roomwitte stenen.

TIP: Het interieur van de Amsterdamse Poort kan helaas niet worden bezichtigd. Je kan wel (gratis) onder de poort doorlopen en de brug oversteken.

WIST JE DAT…

Volgens de overlevering zou Kenau Simonsdochter Hasselaer tijden de Tachtigjarige Oorlog op de walmuren van de Amsterdamse Poort hebben gestaan om de Spaanse aanval af te slaan. De poort heeft (misschien wel door Keneau) de oorlog zonder al te veel schade doorstaan.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0