Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
Wandelroute

Verweyhal

Adres: Grote Houtstraat 1, 2011 RD Haarlem
Het voormalig sociëteitsgebouw van ‘Trou moet Blijcken’ heet sinds de jaren ’90 de Verweyhal. De Verweyhal vormt samen met de Vleeshal en het Vishuisje een bijzonder trio in het hart van Haarlem. De drie panden, gebroederlijk naast elkaar zijn alledrie afkomstig uit een andere eeuw: een zeldzame architectonische cocktail.

Historie

Herensociëteit ‘Trou moet Blijcken’ bezat twee sociëteitsgebouwen: de stadssociëteit en een buitensociëteit in de Haarlemmerhout. Het onderkomen aan de Grote Markt werd gebouwd naar aanleiding van een prijsvraag uit 1876.

Na enkele strubbelingen werd de opdracht voor de bouw toegekend aan de Amsterdamse architect Van Beek. Die startte in 1879 met de bouw van het pand en op 7 december 1880 werd de sociëteit officieel geopend.

Verhuizing & verbouwing

Door financiële problemen verhuisde de sociëteit in 1922 naar een nieuw (en goedkoper) onderkomen aan de Grote Houtstraat 115. Het imposante gebouw aan de Grote Markt werd verkocht de gemeente Haarlem. In de jaren daarna werden er verschillende gemeentelijke diensten in het pand gehuisvest.

Na die laatste verbouwing, in de jaren 90, werd het pand vernoemd naar de Haarlemse schilder Kees Verwey (1900-1995). Verwey had met zijn stichting de verbouwingskosten gefinancierd en het beheer van zijn eigen kunstwerken aan het Frans Hals Museum Haarlem overgedragen. De Verweyhal is alweer geruime tijd het onderkomen van De Hal, onderdeel van het Frans Hals Museum Haarlem.

WIST JE DAT…

’Een weinig geslaagde blokkendoos’. Zo noemde rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff het gebouw in 1947. Hij wilde het pand laten afbreken en vervangen door traditionele gevels. Dat is gelukkig nooit doorgegaan en al snel werd de publieke opinie over het gebouw weer positief.

Ontwerp

De buitenkant van het eclectische sociëteitsgebouw is helemaal gaaf en intact gebleven. Het pand stamt uit 1879/80 en is gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect A.J. van Beek. Het gebouw ligt op de hoek van de Grote Markt en de Grote Houtstraat, midden in het centrum van Haarlem.

Het pand is uitgevoerd in neoclassicistische stijl. Deze bouwstijl kreeg ook kritiek te verduren. Vooral in de eerste helft van de 20e eeuw vond men het gebouw veel te groot en te bombastisch.

Vanaf de jaren ’70 veranderde de publieke opinie en nu hoor je weer volop waarderende woorden. Trou moet Blijcken is een beschermd rijksmonument.

TIP: De Hal (voorheen De Hallen Haarlem) is een tentoonstellingscomplex van het Frans Hals Museum aan de Grote Markt van Haarlem waar moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt in wisselende presentaties. De nadruk ligt op hedendaagse foto- en videopresentaties, waarin mens en maatschappij centraal staan.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Subtotal
0,00
Total
0,00
Continue Shopping
0