More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Ridderzaal

Adres: Binnenhof 8a, Den Haag
Het moest een koninklijke zaal worden. Dat vond graaf Willem II toen hij halverwege de dertiende eeuw opdracht gaf tot de bouw van de zaal die nu beter bekend staat als de Ridderzaal. Het gebouw was voor die tijd immens en bedoeld om de positie van graaf Willem te onderstrepen. Maar omdat hij vroegtijdig overlijdt, laat zijn zoon Floris V de zaal afbouwen om het daarna in gebruik te nemen.

Historie

Behalve in de Napoleontische tijd, toen het Binnenhof een tijdje dienst deed als school en hospitaal, is de Ridderzaal altijd openbaar toegankelijk geweest. Ook de boekverkopers en de Staatsloterij hadden daar tot diep in de negentiende eeuw hun winkeltjes. Pas toen de onvrede daarover toenam, verlieten ze de ruimte.

Men wilde de ‘Ridderzaal’, zoals het gebouw inmiddels liefkozend werd genoemd, een meer roemrijke bestemming geven. Bovendien verkeerde de zaal in een zeer slechte staat, dus dat er iets moest gebeuren was duidelijk.

De vernieler van de Ridderzaal

De verantwoordelijkheid voor de restauratie werd bij de rijksbouwmeester Willem Nicolaas Rose (1801-1877) gelegd. Helaas veronderstelde hij ten onrechte dat de houten overkapping niet origineel kon zijn, waardoor hij het pronkstuk van de middeleeuwse bouwkunst zonder pardon liet vervangen.

Toen het gebouw ook nog eens de functie van archiefruimte kreeg, was de verontwaardiging compleet. De rijksbouwmeester werd door politici en publicisten vanaf dat moment gebrandmerkt als ‘de vernieler’ van de Ridderzaal.

De redder van de Ridderzaal

Een tweede restauratie volgde. Ditmaal onder leiding van de beroemde architect Pierre Cuypers (1827-1921). Vooral het huidige karakter van de Ridderzaal hebben we aan hem te danken: hij liet een exacte kopie plaatsen van het houten dak dat Rose eerder had afgebroken. De Ridderzaal was gered.

WIST JE DAT…

In de middeleeuwen waren bijeenkomsten in de Ridderzaal incidenteel. Waardoor de enige echte ‘bewoners’ zich in het dak van de Ridderzaal konden nestelen. Hierdoor groeide de ooievaars al snel uit tot het symbool van de stad.

Ontwerp

De zaal is gebouwd in gotische stijl. De architect van het oorspronkelijke gebouw is waarschijnlijk Gerard van Leyden (ca. 1230-1289), maar zeker is dit niet.

Degene achter het huidige karakter van de Ridderzaal is de bekende architect Pierre Cuypers (1827-1921). Cuypers herstelde het originele houten dak en liet talloze op het verleden gebaseerde elementen aanbrengen. Zoals de twee torenspitsen, het portaal en de opvallende troon waarop onze koning elk jaar met Prinsjesdag zijn troonrede uitspreekt.

Cuypers heeft ook het Centraal Station Amsterdam en het Rijksmuseum Amsterdam ontworpen.

bron: Het Haagse Binnenhof. Acht eeuwen centrum van de macht.

WIST JE DAT…

Het imposante houten dak van de Ridderzaal is 18 meter breed en 38 meter lang. De buitenste muren van de zaal hebben een dikte van maar liefst 1,2 meter.

TIP: Prodemos verzorgt bijzondere rondleidingen door alle gebouwen op het Binnenhof. Voor buitenlandse toeristen is er een audiotour beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Hier kun je reserveren.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0