Historie
Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar ook Albert Heijn is ooit klein begonnen. In 1887 legde Albert in het dorp Oostzaan, onder de rook van Amsterdam, de basis voor zijn latere kruideniersimperium. Albert Heijn groeide in latere jaren uit tot de grootste supermarktketen van Nederland.
Het kruidenierswinkeltje
In 1887 nam de toen 22-jarige Albert Heijn het kleine kruidenierswinkeltje van zijn vader Jan Heijn over en begon voor zichzelf. Daar verkocht hij op krap 12 m2 boodschappen als peulvruchten, zoethout, suikerbroden, kaasstremsel en pepermuntstokken.
De stopflessen van Heijn waren gevuld met witte en zwarte kandij, thee en zelfgebrande koffie. Bovendien stond er boerengereedschap zoals jukken, hooivorken en klompen.
Het huidige kruideniersmuseum geeft een leuk inkijkje naar het winkelen aan het eind van de 19e eeuw.
Voor de goede orde: het kruideniersmuseum op de Zaanse Schans is niet het oorspronkelijke pandje uit de Oostzaanse Kerkbuurt waarmee het allemaal begon. Het is een reconstructie, opgebouwd uit twee verschillende houten huisjes: het voorste winkelgedeelte stamt uit 1820 en is afkomstig van Oostzijde 97 te Zaandam. In dat pandje zat oorspronkelijk een filiaal van de Coöperatieve Verbruiksvereniging Zaanstreek. Het woonhuis achter de winkel dateert uit 1750 en stond vroeger in Westzaan, Kerkbuurt 61.
WIST JE DAT…
Het kruidenierswinkeltje is geopend in 1967 en wordt gerund door zo’n tien vrijwilligers. Het woonhuis achter de museumwinkel doet dienst als koffiecorner.
Ontwerp
De winkeltje is een typisch voorbeeld van eenvoudige Zaanse houtbouw uit de 19e eeuw. Hout was lange tijd het meest gebruikte bouwmateriaal voor arbeiderswoningen. En omdat de Nederlandse bevolking voor het grootste deel uit arbeiders bestond, waren de meeste woningen in die tijd van hout.
Door de toenemende vraag naar woningen, nam de kwaliteit af. In reactie daarop werd in 1901 de Woningwet aangenomen: het bouwen in hout werd verboden.
TIP: De Zaanse Schans doet de 18e en de 19e eeuw herleven. Het is een uniek stukje Nederland vol met houten huisjes, molens en werkplaatsen. De meeste attracties zijn gratis te bezoeken. Kijk hier voor de openingstijden van het kruideniersmuseum.