Historie
Aan het eind van de 19e eeuw ontwierp architect Willem Molenbroek, in opdracht van de gebroeders Gerrit en Herman van der Schuyt, het ‘grootsche kantoorgebouw in Amerikaanschen geest’. Korte tijd later was het 11 verdiepingen telende Witte Huis gereed.
De aannemer J.H. Stelwagen bouwde het Witte Huis voor 127.900 gulden. Duurder dan oorspronkelijk begroot. Tijdens de bouw – op 1 augustus 1897 – stortte het naastgelegen gebouw in. Dat pand is verder afgebroken en de vrijgekomen grond werd bij Het Witte Huis getrokken.
In 1977 is het gebouw aangekocht door de Westermeijer Groep die het zijn gaan restaureren. Bijna een eeuw na oplevering zijn de gevels en het dak in oorspronkelijke staat teruggebracht. In 2015 is er speciale LED-verlichting aangebracht, waardoor het kantoorgebouw nu ook ’s avonds mooi verlicht is.
Het Witte Huis uit Rotterdam staat in de Top 100 Nederlandse monumenten.
WIST JE DAT…
Als één van de weinige gebouwen heeft het Witte Huis het bombardement van 1940 doorstaan.
Dat het gebouw onder vuur heeft gelegen is duidelijk. Want hoewel de meeste inslagen bij de restauratie zijn weggewerkt, zit de grootste kogelinslag aan de Wijnhavenkant nog steeds te zien.
Ontwerp
Het Witte Huis is 43 meter hoog. De gevel is van wit geglazuurde baksteen met mozaïeken en beelden in art nouveau-stijl. Het platte dak met uitkijkplatform is te bereiken met een lift, iets wat in 1898 zeer modern was.
Van de 11 verdiepingen die het gebouw telt, zitten er 3 onder het schuine dak. Er bevinden zich verschillende versieringen in het hardsteen van de begane grond en eerste verdieping: bloemmotieven, zuilen en gevleugelde draken.
Ter hoogte van de eerste verdieping staan 6 sculpturen die samen vooruitgang, nijverheid, handel, zeevaart, landbouw en arbeid uitbeelden. Allemaal naar ontwerp van Simon Miedema en voorzien van vergulde inscripties.
Van de 2e tot en met de 7e etage is Het Witte Huis opgetrokken met wit geglazuurde bouwstenen; het wit wordt onderbroken door eenvoudige rechthoekige motieven in geel, blauw en rood.
In de bogen die de rijen raampjes bekronen bevinden zich Jugendstilmozaïeken (plantenmotieven). Sommige inpandige steunmuren zijn wel 140 cm dik. De oostgevel draagt de naam ‘Het Witte Huis’.
WIST JE DAT…
Er zijn 1000 heipalen voor de fundering in de grond geslagen, waardoor de grond onder het Witte Huis een meter hoger kwam te liggen dan de omgeving.
TIP: Helaas is Het Witte Huis niet publiekelijk toegankelijk. Wel kan je op de begane grond een lekker hapje eten en drinken bij Grand Café Het Witte Huis of Café de Kooning.