More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Vuurtoren Texel

Adres: Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp
Ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee, op het noordelijkste puntje van Texel, staat de vuurtoren Eierland. De fotogenieke rode toren is behalve ideaal Instagram materiaal. Ook voor veel eilanders hét symbool van Texel. De vuurtoren wordt beheerd door Stichting Texels Museum en doet nog steeds elke nacht zijn werk.

Historie

Toen halverwege de 19e eeuw vele schepen vergingen voor de Texelse kust, werd Eierland al snel uitgeroepen tot gevaarlijkste zeegat van Nederland. De omringende wateren waren zo riskant dat Nederlands grootste Waddeneiland dringend een vuurtoren nodig had.

WIST JE DAT…

De Texelse vuurtoren de enige vuurtoren is in Nederland waar je aan 3 kanten over zee uitkijkt.

Notaris Kikkert

Jarenlang lobbyde de Texelse notaris Johannes Ludovicus Kikkert in Den Haag. Hij zette al zijn invloed in als wethouder en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, om Texel een vuurtoren te bezorgen.

In 1863 werden zijn inspanningen beloond: de bouw van de negen verdiepingen tellende toren kon beginnen. Een jaar later was de vuurtoren klaar. Natuurlijk mocht notaris Kikkert voor de eerste keer het licht ontsteken.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de toren zwaar geleden. Tegen het eind van de oorlog, tijdens de  opstand van de Georgiërs, vonden duizend mensen de dood en raakte de vuurtoren ernstig beschadigd.

Na de oorlog kon de toren worden hersteld door hem met een nieuwe muur te omhullen. Omdat de oude toren bleef staan binnen de nieuwe torenmuur, kun je de vele kogelgaten nog steeds zien zitten als je tussen de muren doorloopt.

De nieuwe buitenmuur heeft ook de vorm van de toren iets veranderd: de vuurtoren is inmiddels een stukje breder.

WIST JE DAT…

De vuurtoren heeft 3 lampen die om de beurt een nacht branden. De ‘peertjes’ van Philips zijn slechts 30 centimeter groot en hebben een sterkte van 2000 watt.

Een speciale combinatie van lenzen geeft de lichtstraal extra kracht en richting mee.

Ontwerper

De architect van de vuurtoren is Quirinus Harder. Naast de vuurtoren op Eierland, heeft hij ook veel andere Nederlandse vuurtorens ontworpen.

De Texelse vuurtoren is gebouwd op een 20 meter hoge duin. In het donker kan het licht zelfs helemaal tot aan Leeuwarden schijnen.

Sinds 1982 mag de vuurtoren van Texel zich een rijksmonument noemen. De toren wordt beheerd door Stichting Texels Museum en doet nog steeds elke nacht zijn werk.

TIP: Wil je zelf ervaren hoe hard de wind waait bovenop de vuurtoren? Klim dan alle 118 treden omhoog en beleef een schitterend uitzicht over de Noordzee en de Waddenzee.

Sinds 2009 is de vuurtoren opengesteld voor publiek. Je kan de toren van maart tot november dagelijks bezoeken.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0