Historie
In de tweede helft van de 19e eeuw werden allerlei productieprocessen gemechaniseerd. Zo ook bij de broodbakkerijen. De ‘N.V. Haarlemsche Brood- en Meelfabriek’ is de enige broodfabriek van dit soort dat bewaard is gebleven.
Het hoge gebouw deed jarenlang dienst als graan- en meelpakhuis. Inclusief eigen maalderij. De bakkerij zelf bevond zich in een laag gebouw achter het pand.
Na de oorlog nam drukkerij ‘Planeta’ haar intrek in het gebouw. In 1990 is het pand verbouwd tot luxe appartementen en 9 jaar later uitgeroepen tot Rijksmonument.
WIST JE DAT…
Het brood werd gebakken in een speciaal soort hetelucht ovens. Het transport van graan en meel ging door een systeem van hijsinstallaties en Jacobsladders. In het begin werden ze aangedreven door stoommachines. Later door elektriciteit.
Ontwerp
De voormalige ‘Haarlemse Brood- en Meelfabriek’ (1876) is gebouwd in neoromaanse stijl. Het pand ligt aan de oostzijde van de Bakenessergracht en is ontworpen door architect Van Dijk uit Capelle aan den IJssel.
Het gebouw is typerend voor de industriële ontwikkeling in de tweede helft van de 19de eeuw. In 1896 is het fabrieksgebouw, dat oorspronkelijk vier bouwlagen telde, met één verdieping verhoogd. Hierbij is dezelfde bouwconstructie en bouwstijl aangehouden.
De voormalige brood- en meelfabriek is vermoedelijk nog de enige resterende fabriek van dit type in Nederland.
WIST JE DAT…
In 1890 produceerde De Haarlemsche Brood- en Meelfabriek jaarlijks 3 miljoen kilo brood.