More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Klein Trippenhuis

Adres: Kloveniersburgwal 26, Amsterdam

Het Klein Trippenhuis is met 2,44 meter breed een van de smalste grachtenpanden in Amsterdam. Volgens de legende hoorde een van de rijke Trip broers een bediende zeggen dat hij “al blij zou zijn met een huis zo breed als hun voordeur”. Toen bouwde deze excentrieke broer het Kleine Trippen-huis voor de gelukkige bediende aan de andere kant van het kanaal.

Historie

Net als de huisjes aan de Singel 7 en Singel 166, verbreedt ook dit gebouw aan de achterkant uit zich naar het naastgelegen gebouw. Het Klein Trippenhuis loopt naar achteren uit naar ongeveer 6 meter.

Maar waarom zijn deze huisjes nou zo smal? In de zeventiende eeuw moest in Amsterdam belasting worden betaald voor de breedte van de gevel aan de gracht. Om deze vaak hoge belasting te ontwijken, bedachten de nieuwe huiseigenaren hier een creatieve oplossing voor: Ze maakte het huis aan de grachtzijde zo smal mogelijk, terwijl ze de woning aan de andere breed lieten uitlopen. En hierdoor betaalde ze dus heel wat minder belasting!

WIST JE DAT…

De legende van het Klein Trippenhuis is een leuk verhaal, maar waarschijnlijk niet waar, omdat het Groot Trippenhuis werd opgeleverd in 1662 en het kleine huis in 1669. Beide broers waren toen al overleden.

Ontwerp

Het kleine Amsterdamse grachtenpandje heeft een uitgebreide zandstenen gevel in klassieke stijl. In de top zitten 2 vrouwelijke sfinxen met blote borsten, reliëfs van druiven, zonnebloemen en een zandglas.

Het huis is waarschijnlijk gebouwd in een steegje tussen 2 bestaande huizen. In de 19e eeuw werd het houten uithangbord toegevoegd.

TIP: Oudere inwoners van de buurt herinneren zich dit pandje als een snoepwinkel. Sinds 1995 zit hier een winkel in kinky feestkleding. Wil je ook binnen gluren? De spannende winkel is 7 dagen per week geopend van 13:00 tot 19:00 uur.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0