More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Molen de Adriaan

Adres: Papentorenvest 1a, Haarlem
In 1778 krijgt Adriaan de Boois toestemming om een windmolen te bouwen en op 23 april 1932 kijken duizenden Haarlemmers machteloos toe als de molen in vlammen opgaat. Iedere Haarlemmer wil de molen terug, maar door crisisjaren lukt dat niet. Gelukkig blijven een aantal verenigingen zich inzetten voor herbouw en precies 70 jaar na de brand wordt de nieuwe Adriaan feestelijk heropend.

Historie

In 1778 krijgt de Amsterdamse ondernemer Adriaan de Boois van de gemeente Haarlem toestemming om een windmolen te bouwen. Hij zet zijn industriemolen op de onderbouw van de oude Goê Vrouwtoren dichtbij het centrum van de stad. Hierdoor steken de wieken hoog boven het Spaarne uit en vangen ze ieder zuchtje wind.

Op 19 mei 1779 wordt stellingmolen De Adriaan geopend. De Boois maalt er jarenlang tufsteen tot tras. Ook schelpen en eikenschors worden vermalen.

In 1802 wordt De Adriaan aan een tabakshandelaar verkocht, die er tot 1865 tabaksrollen tot snuif maalt. Opnieuw verandert de molen van eigenaar en functie. Hij wordt omgebouwd tot een wind- en stoomkorenmolen. Vanaf die tijd wordt er in de molen koren gemalen.

De Brand

In 1925 wordt De Adriaan door De Vereniging De Hollandsche Molen gekocht. Het malen van meel gaat door totdat de molen in 1930 door een storm zware schade oploopt. Op 23 april 1932 gaat hij in vlammen op. Duizenden Haarlemmers kijken machteloos toe.

Alle Haarlemmers willen De Adriaan terug, maar door de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog lukt het steeds niet. Gelukkig blijven de Vereniging Haerlem en de Vereniging De Hollandsche Molen blijven zich inzetten voor herbouw.

WIST JE DAT…

In 1963 wordt de gemeente Haarlem eigenaar van de grond waarop de molen heeft gestaan en neemt ook een herbouwplicht op zich. Die laatste belofte raakt in de jaren daarna in de vergetelheid. Dan wordt in 1991 de Stichting Molen De Adriaan opgericht en in 1996 ontdekt de slimme voorzitter van de Stichting in oude archiefstukken het stuk over de herbouwplicht.

De Herbouw

De totale kosten van herbouw bedragen uiteindelijk 2,5 miljoen gulden. Door de gemeente, steun van de Europese Unie en diverse subsidies komt de uitvoering van de bouwplannen dichterbij. Het bedrijfsleven, sponsors en inwoners van Haarlem brengen ook gezamenlijk geld in. Op 23 april 2002 – precies 70 jaar na de brand – wordt de (nieuwe) Adriaan feestelijk (her)geopend!

BRON: MOLENADRIAAN.NL

TIP: Molen de Adriaan geeft ook hartstikke leuke rondleidingen. En na afloop kun je heerlijk eten in het restaurant Zuidam naast de Molen.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0