More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Frans Hals Museum

Adres: Groot Heiligland 62, Haarlem
Verkrijgbaar als A5-print en als kaart.
Het Frans Hals Museum was oorspronkelijk een Oudemannenhuis. Het Oudemannenhuis stamt uit de 17e eeuw en werd destijds zo mooi gevonden dat men schreef: “Het Oldemannenhuys schijnt veel eerder een Paleis van een Prince.” Het museum ligt rondom een prachtige binnentuin, die in dezelfde stijl is aangelegd.

Historie

Op 1 februari 1609 betrokken de eerste oude mannen het gebouw. In elk huisje woonden twee mannen. In 1810 kreeg het gebouw nieuwe bewoners: 127 wezen. De oude mannen verhuisden naar het Proveniershuis aan de Grote Houtstraat.

In 1854 werd het weeshuis eigendom van de Nederlandse Hervormde Kerk. Later kocht de gemeente het pand weer terug van de kerk om er de stedelijke kunstcollectie onder te brengen.

WIST JE DAT…

Om de bouw van Het Oudemannenhuis te financieren werden een rederijkersfeest en een grote loterij georganiseerd. De totale opbrengst was 55.000 gulden (25.000 euro). In 1607-1611 was dat genoeg voor de bouw.

Ontwerp

Wie het ontworpen heeft, is onzeker. Voorheen is gedacht dat Lieven de Key het ontwerp maakte. Tegenwoordig denkt men dat het ontwerp van Pieter van Campen is. Pieter is de vader van de bekende architect Jacob van Campen (1596-1657) die o.a. het Paleis op de Dam heeft ontworpen.

Op 14 mei 1913 werd het gebouw in gebruik genomen als museum. Het huis wordt voor de nieuwe functie stevig onder handen genomen. De restauratie vindt plaats onder leiding van stadsarchitect Lucas Christiaan Dumont (1865-1935). De oorspronkelijke plattegrond, de toegangspoort, het hoofdgebouw, de regentenkamers en de ziekenzaal blijven behouden.

Het museum ligt rondom een binnentuin die in dezelfde stijl is aangelegd.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0