More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Vleeshal

Adres: Grote Markt 18, Haarlem
Op deze plek wordt al vanaf 1386 vlees verkocht. Toen aan het eind van de zestiende eeuw het aantal inwoners een snelle groei doormaakte, besloot het stadsbestuur dat er een nieuwe, grotere Vleeshal moest komen. Omdat ze graag wilde pronken met de rijkdom van de stad, koos het stadsbestuur voor het allerduurste voorstel dat de stadsarchitect ingediend. Zo verrees één van de rijkst versierde gebouwen van Haarlem.

Historie

Het pand werd begin 17de eeuw gebouwd als – de naam zegt het al – gemeentelijke stedelijke markthal voor slagers en vleeshouwers.

Door de jaren heen heeft de Vleeshal dienst gedaan als bergplaats voor soldaten, als Rijksarchief en depot van de stadsbibliotheek. Tijdens WOII werd het gebruikt door de distributiedienst.

Sinds 1951 is de Vleeshal een museum en heeft vele beroemde kunstenaars onderdak verleend: van Rembrandt tot Damien Hirst (van die diamanten schedel).

WIST JE DAT…

Aan weerszijde van de grote poort in midden zitten 2 kleine lagere kelderpoortjes en als stenen versiering zijn ossen- en schapenkoppen aangebracht.

Ontwerp

De stadsarchitect van die tijd was de Vlaming Lieven de Key. Hij was net als Frans Hals naar Haarlem gevlucht vanwege de Spaanse overheersing. In 1602 kreeg hij de opdracht om een nieuwe, grotere vleeshal te ontwerpen. Twee jaar later was de Vleeshal van De Key klaar.

De Vleeshal wordt als één van de belangrijkste voorbeelden van Hollandse Renaissancekunst gerekend.

Het gebouw heeft een zeer rijke trapgevel met overvloedige toepassing van zandstenen blokken. De trappen aan de voorzijde van de Vleeshal zijn met obelisken versierd en de top is bekroond met het stadswapen van Haarlem.

De Vleeshal is een beschermd rijksmonument.

TIP: Onder de Vleeshal bevindt zich in de zeventiende eeuwse gewelvenkelder het Archeologisch Museum Haarlem. Het museum vertelt met bodemvondsten over de geschiedenis van Haarlem. Het museum is erg geschikt voor kinderen en ook nog eens helemaal gratis! Open woensdag t/m zondag van 13:00-17:00.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0