More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Rijksmuseum

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
Verkrijgbaar als A3-print.
Het grootste museum van Nederland. In 1885 was het Rijksmuseum Amsterdam voltooid: Het grootste museum van Nederland opende haar deuren. In het prachtige gebouw is behalve de voltallige collectie van het Rijks Museum, ook de verzameling werken van levende meesters uit Haarlem én het Haagse Museum voor Geschiedenis en Kunst ondergebracht.

Mooiste museum

Misschien wel het mooiste museum van Nederland: het Rijksmuseum Amsterdam. Het monumentale museum heeft meer dan 80 zalen met 8000 kunstwerken. Het Rijksmuseum is eigenaar van meer dan 1.5 miljoen kunstwerken die in wisselende samenstelling aan het publiek worden getoond. Samen vertellen zij het verhaal van 800 jaar Amsterdamse geschiedenis.

Architect

Het Rijksmuseum is gebouwd in 1879 naar het ontwerp van de beroemde architect P.J.H. Cuypers. Pierre Cuypers was tevens de ontwerper van het Centraal Station in Amsterdam en architect van meer dan 100 kapellen en kerken.

De troon waarop de Nederlandse koning elk jaar tijdens Prinsjesdag de troonrede uitspreekt, is ook ontworpen door Cuypers.

De historie van het museum

In opdracht van Napoleon verhuisde in 1808 het toenmalig Koninklijk Museum naar Amsterdam. Daar werd het samen met de kunstverzameling van Amsterdam (o.m. De Nachtwacht) ondergebracht op de bovenverdieping van het Paleis op de Dam. Na de troonsbestijging van Willem I verhuisde het Rijks Museum (zoals het vanaf toen is gaan heten) naar het 17e-eeuwse Groot Trippenhuis.

WIST JE DAT…

De Nachtwacht is een bijnaam. De volledige naam van dit meesterwerk is “De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren”

TIP: Het Groot en Klein Trippenhuis is onderdeel van onze bijzondere stadswandeling Lekker & Klein Amsterdam: heerlijk eten en drinken in de kleinste monumentjes van Amsterdam.

Van de middeleeuwen tot nu

Het museum beheert naast Hollandse meesters ook een verzameling sculpturen, prenten, Aziatische kunst, maritieme voorwerpen en Delftsblauwe schalen. De collectie van het Rijksmuseum gaat duidelijk verder dan de Hollandse meesters alleen. De rijke culturele geschiedenis van Nederland komt tot leven door scheepsmodellen en archeologische vondsten. Het Rijksmuseum laat 800 jaar Amsterdam zien: van de middeleeuwen tot nu.

Bekende Nederlandse meesters

De bekendste Nederlandse meesters van wie er schilderijen in het Rijksmuseum hangen zijn Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals. Naast topstukken uit de Gouden Eeuw vind je er ook moderne aanwinsten. Zoals een op Mondriaan geïnspireerde jurk uit 1965, ontworpen door Yves Saint Laurent. De Nachtwacht van Rembrandt is zonder meer het bekendste meesterwerk.

WIST JE DAT…

De Nachtwacht al 3 keer is beschadigd door een bezoeker? In 1975 vond de zwaarste beschadigd plaats. Een verwarde bezoeker vernielde het meesterwerk met een mes. De restauratie kostte maar liefst meer dan 8 maanden. Helaas was het doek ook al eerder beschadigd geraakt in 1911. Toen hakte een man met een schoenmakersmes in op het schilderij. In 1990 was De Nachtwacht voor het laatst het doelwit toen een man het doek met zoutzuur probeerde te besproeien. Gelukkig kon een suppoost op tijd reageren waardoor het meesterwerk werd gered.

WIST JE DAT…

Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de collectie van het Rijksmuseum Wereldoorlog in veiligheid is gebracht op een wel heel bijzondere plek? In 1942 werd een deel van de collectie uit het Rijksmuseum opgeslagen in een speciaal gebouwde kluis in de ondergrondse gangen van de Sint-Pietersberg bij Maastricht.

TIP: In 2013, na een complete verbouwing van meer dan 10 jaar, opende het grootste museum van Nederland opnieuw haar deuren. Het museum heeft naast oude meesters nu ook een prachtig nieuw ontworpen tuin: de ideale plek om te ontspannen te midden van het altijd levendige Amsterdam. Het Rijksmuseum ontvangt elk jaar meer dan twee miljoen bezoekers.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0