More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Paleis op de Dam

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam
In het midden van onze hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam. Dit is het officiële ontvangstpaleis van het Nederlands Koninklijk Huis, dus van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Het Paleis speelt een grote rol tijdens staatsbezoeken, maar ook bij andere koninklijke ontvangsten, zoals de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, diners en prijsuitreikingen. Als er geen officiële gelegenheden zijn, wordt het Paleis zoveel mogelijk opengesteld voor bezoekers.

Geschiedenis van het Paleis op de Dam

Oorspronkelijk is het gebouw niet bedacht als paleis maar als stadhuis. In de 17e eeuw ging het Amsterdam voor de wind. Het stadsbestuur groeide en het oude stadhuis bleek steeds vaker te klein. In de plaats van het oude stadhuis werd daarom een enorm gebouw geplaatst dat zich kon meten met internationale maatstaven van vorstelijke paleisarchitectuur. De Nederlandse architect Jacob van Campen mocht het gebouw ontwerpen.

Het ontwerp van Jacob Van Campen weerspiegelde de grote macht en rijkdom van Amsterdam in de zeventiende eeuw. In 1655 was het een waar wereldwonder en daarmee nu een van de belangrijkste monumenten van Nederland.

Het gebouw is tot 1808 stadhuis gebleven. Daarna werd het aan koning Lodewijk Napoleon aangeboden als paleis. Het Paleis is het grootste en misschien wel meest prestigieuze gebouw uit de Gouden Eeuw.

WIST JE DAT…

De compositie van de gevel van het gebouw is harmonieus en voldoet aan de ideale klassieke verhoudingen.

TIP: De officiële ingang bevindt zich tegenwoordig aan de Nieuwezijds Voorburgwal 147. Maar voor bezoekers en toeristen is een ingang beschikbaar aan de Damzijde.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0