More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Droste fabriek

Adres: Max Euweplein 1, Haarlem
Verkrijgbaar als A4- en A3-print en als kaart.
Het industriële complex van de beroemde Nederlandse chocoladefabriek Droste ligt op een prachtige plek aan het Spaarne in Haarlem. Gerardus Johannes Droste opent hier in 1890 zijn eerste fabriek. Bijna een eeuw lang horen Haarlem en de typische geur van de cacaobranderij onlosmakelijk bij elkaar.

Historie

De wereldberoemde Droste chocolade vindt zijn oorsprong in Haarlem. Vanaf 1863 verkoopt banket- en koekenbakker Gerardus Johannes Droste in zijn winkel aan het Verwulft (de huidige McDonalds) onder meer grote sierlijke chocoladeletters en ronde platte chocolades. Door de populaire Pastilles Droste kon hij in 1890 zijn eerste fabriek aan het Haarlemse Spaarne openen. Al gauw ging de Droste chocoladeflikken de hele wereld over.

De typisch cacaolucht hoorde bijna een eeuw lang bij Haarlem. Tot de fabriek het steeds moeilijker kreeg toen het werk langzaam werd overgenomen door machines. Bijna 100 jaar na opening verloor Droste haar zelfstandigheid en verhuisde ze naar het Gelderse Vaassen. De fabriek in Haarlem kwam daarna leeg te staan.

In 2007 begon het verbouwen van het historische Droste terrein, tot een nieuw centrum van eigentijds wonen en werken. De branderij en het rijksmonument met de vertrouwde Droste verpleegster erop, zijn allebei gerestaureerd.

 

WIST JE DAT…

De afbeelding van de verpleegster met het dienblad is bekend geworden als decor op de Drostecacaoblikken en pakjes; de herhaling staat internationaal bekend als het droste-effect.

Ontwerp

Als je vanaf de kant van de rivier het Spaarne naar de Droste-fabriek kijkt, dan zijn het eigenlijk 2 gebouwen: de branderij en de pakkerij.

Branderij

De Droste-branderij (links) is ontworpen door de Haarlemse architect Jacob van den Ban (1860-1943) en gebouwd in 1911. Samen met de aangrenzende pakkerij (rechts) vormt het met de gearchiveerde geschriften en de tegeltableaus een rijksmonument van zeer hoge cultuurhistorische waarde.

Het rechthoekige gebouw staat haaks op het Spaarne. Het heeft een skelet van staal en bestaat uit de begane grond en 1 verdieping. Helemaal in de top zit een tegeltableau met boven elkaar de woorden ‘DROSTE CACAO’.

De branderij is tot september 2004 in gebruik geweest als bedrijfsgebouw van de Drostechocoladefabriek en de Dutch Cacao and Chocolate company.

Pakkerij

De aangrenzende pakkerij uit 1922 maakt is ontworpen door Johannes Jacobus van Noppen (1876-1947). In de toren bevindt zich een tegeltableau met de zich herhalende afbeelding van een verpleegster met een kop chocolademelk op een dienschaal. De Drosteverpleegster is ontworpen door Johannes Musset.

 

TIP: Op de begane grond van het voormalige Droste-complex zit restaurant Frisk. Een restaurant met scandinavische keuken en een terras aan het water. Het zicht op de Molen de Adriaan, St. Bavo en parkeren is gratis.

WIST JE DAT…

Droste was erg vooruitstrevend als het aankwam op reclame maken. Het Haarlemse bedrijf had al in 1930 het pastille-mannetje van hun huisontwerper laten restylen tot een zakelijk ‘Klare Lijn’-beeldmerk.

Hiervan is vervolgens een neon-installatie van 6 meter hoog en 2000 kilo zwaar op het dak van de fabriek aan het Spaarne gezet. Daarmee was Droste in bezit van één van de grootste neonreclames ter wereld.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0