More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Teylers Museum

Adres: Spaarne 16, Haarlem
Verkrijgbaar als A5-print en als kaart.
Het Teylersmuseum is het eerste en oudste museum van Nederland. Het museum is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een rijke Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Als aanhanger van de Verlichting had Pieter Teyler grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Hij liet zijn collectie en vermogen na aan de Teylers Stichting, die tot doel had de bevordering van kunst en wetenschap.

Historie

Vijftig jaar na het overlijden van Pieter Teyler vonden de eerste uitbreidingen voor de bibliotheek en kunstverzamelingen plaats. Bij het eerste eeuwfeest in 1878 besloot men tot de bouw van een nieuwe entree aan het Spaarne. Ook de twee fossielenzalen en instrumentenzaal werden toegevoegd; dat zijn nu de eerste zalen van het museum.

WIST JE DAT…

Pieter Teyler van der Hulst woonde in het huis aan de Damstraat 21. Na zijn dood werd achter zijn huis de ‘Boek en Konstzael’ geopend. De Ovale Zaal is sindsdien opengesteld voor bezoek en nog steeds in originele staat te bewonderen.

Ontwerp

Het Teylers Museum is gebouwd in 1780 naar ontwerp van Leendert Viervant. De Spaarnegevel is van de Weense architect Chr. Ulrich. De rijk gedecoreerde gevel aan het Spaarne illustreert het van rijkswege beschermde stadsgezicht van Haarlem. Het iconische gebouw is dan ook een favoriet van veel Haarlemmers. Het Teylers museum: een gebouw om trots op te zijn!

TIP: Het Teylers Museum heeft een oude droom gerealiseerd: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen. De tentoonstelling vindt plaats van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019. Je kan hier kaartjes bestellen voor deze bijzondere tentoonstelling van Da Vinci.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0