More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Hoofdwacht

Adres: Grote Markt 17, Haarlem
De Hoofdwacht is één van de oudste monumenten van Haarlem. De naam Hoofdwacht kreeg het omdat het in de 18e eeuw een plek was voor de schutterij die als stadswacht diende.

Historie

In de eerste jaren werd de Hoofdwacht gebruikt door de Graven van Holland. Van 1250 tot 1350 was het gebouw het eerste Haarlemse stadhuis. Toen het stadsbestuur verhuisde naar het huidige stadhuis, werd de Hoofdwacht weer een woonhuis. De benedenverdieping is gebruikt als drukkerij, winkel en bierkelder.

In 1765 werd het gebouw het wachtgebouw van de schutterij. Vanuit deze centrale post op de Grote Markt werden de stadspoorten geopend en gesloten en werd de openbare orde gehandhaafd. Het pand werd al snel De Hoofdwacht genoemd en die naam is gebleven.

Sinds 1919 huurt de Historische Vereniging Haerlem het pand van de gemeente en gebruikt het als thuisbasis. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad is de Hoofdwacht 25 jaar geleden gerestaureerd.

WIST JE DAT…

De oudste delen van De Hoofdwacht stammen uit het midden of de tweede helft van de 13e eeuw. De muur aan de Smedestraat is het oudst bekende metselwerk van Haarlem, het is het oudste stenen gebouw van Haarlem.

TIP: Je kan de Hoofdwacht bezichtigen van april t/m september op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag tussen 13:00 en 17:00. De toegang is gratis. De Hoofdwacht is ‘s winters gesloten voor publiek.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0