More results...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
project
Filter by Categories
Nieuw product
nieuws
Wandelroute

Wilhelminakerk

Adres: Gedempte Oude Gracht 61 , Haarlem
Onder de imposante historische Haarlemse kerken neemt de Wilhelminakerk maar een bescheiden plaats in. Gebouwd vlak na de eerste Wereldoorlog, heeft het gebouw geen lange geschiedenis. Toch is de Wilhelminakerk gezichtsbepalend voor het gedeelte van de Gedempte Oude Gracht tussen het Verwulft en de Raaks. Bovendien betreft het – voor Protestants Haarlem – historische grond.

Historie

De kerk is vlak na de Eerste Wereldoorlog gebouwd en heeft voor Nederlandse begrippen een relatief jonge geschiedenis. Op 31 augustus 1921 (Koninginnedag; de verjaardag van koningin Wilhelmina van Oranje) is de kerk in gebruik genomen. Koningin Wilhelmina regeerde van 23 november 1890 tot 4 september 1948.

Begin jaren ’70 raakte de kerk in verval, waardoor er plannen kwamen om er een supermarkt van te maken. Dat zorgde ervoor dat men met man en macht aan het werk ging om het gebouw te moderniseren. Het resultaat was dat het markante kerkje mocht blijven staan.

In 1981 kreeg de toren eindelijk een klok. “Waartoe ben ik nog toren, ik heb niet eens een klok”. Dit staat onder een oud spotplaatje van een droevig kijkende Wilhelminakerk. Zestig jaar heeft de toren leeg gestaan: zonder wijzerplaat, zonder klok en zelfs jaren zonder haan. Want de oude haan was door weersinvloeden ter ziele gegaan. Hier kwam bij het 60-jarig bestaan van de Wilhelminakerk een einde aan. Van het geld dat tijdens de jubileumfestiviteiten bij elkaar was gespaard, werden twee klokken en een set wijzers aangeschaft. De derde klok was een schenking. Ook kwam er eindelijk weer een nieuwe haan.

WIST JE DAT…

Tegelijk met de klokken werd tijdens het 60-jarig bestaan van de Wilhelminakerk een nieuwe haan geplaatst. Omdat de koster aan het begin van alle festiviteiten een cassetterecorder met hanengeluiden in de toren had geplaatst, klonk het hanegekraai al snel ver over de Gedempte Oude Gracht. Zo werd de “nieuwe haan” op een ludieke manier ingewijd.

Ontwerp

Het kerkgebouw is ontworpen door de architect Andries de Maaker, in traditioneel zakelijke stijl met invloed van de Amsterdamse School. Deze zijn onder andere terug te vinden in de vormgeving van de raambekroningen, de torenklok en de glas-in-lood ramen. 

WIST JE DAT…

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de kerk geen naam omdat de naam van de toenmalige Nederlandse koningin Wilhelmina niet mocht worden gebruikt. Mensen hadden het toen over de “puntje-puntje-kerk”.

Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping
Winkelwagen0
There are no products in the cart!
DOORGAAN MET WINKELEN
0